Sheldon Street

Making full use of its Norwood block, our four-bedroom, two-living-area home Sheldon Street project is simple elegance.

Strict setback requirements saw the upper level incorporated into the roof line to keep the home to a scale and sensibility that honours the historic streetscape.

The structure is made to work for the design with details such as hidden gutters, setback columns, recessed privacy blinds, and floor set downs to minimise the impact of window frames. Detailing has even been taken to the level of aligning the polished concrete floor control joints with built-in joinery. Careful management is required to achieve this alignment of what are some of the first and last things built.

This home is a story of contrast, light and shade, natural textures and solid surfaces, dark and light colours. The kitchen and main living area is a nice example with its palette of warm natural timber, stone, and marble, contrasted by the dark joinery and light ceiling and floor. Careful use of statement pieces such as the brass kitchen tap draws the viewers eyes beyond the clear glass splashback to the wine room behind it. This materials formula is used throughout the house ensuring each space feels as luxurious as the next.

The matt black painted steel plate stair structure adds an almost cliff like quality and is solid with what feels like an impossibly thin structure. Once upstairs it doesn’t matter which way you are going, the chevron pattern of the timber parquetry hallway is always showing you the way.

The window box in the main bedroom adds interest to the front façade while stealing a bit of extra space to sit and watch the world go by. The dark moody colour palette and proportions of the ensuite create a sense of comfort and safety as you prepare to face the day or reflect upon it.

Now a sanctuary for its busy professional owner, this project is a good example of what can be achieved through experience and great design.

Environmental Sustainability

A highly efficient floor plan sees no wasted space and minimises the exposed external envelope of the building. High level windows in combination with the central staircase and its adjacent hallways allows for management of rising heat and cross flow ventilation across the seasons.

Double glazed windows offer thermal efficiency and inner suburb privacy, with careful placement of glazing both internally and externally allowing one space to borrow light and the sense of space from another.

High specification insulation throughout and a double-framed western wall minimises unwanted solar thermal gains during summer.

Fixed external canopies help control summer solar thermal gains on both the front and back of the property. The rear canopy will use a deciduous climbing plant to provide both summer shade and winter sun.

An 8.1kW solar system helps to manage energy usage with the added bonus of keeping running costs low.