Pine Avenue

Adelaide Builder - Pine Avenue

Project Cost $500,000- $700,000

This contemporary monochromatic single storey home sits comfortably within its streetscape, encompassing traditional ideology with a contemporary twist. Featuring a hip and valley roof, entry steel canopy with timber lining, floor to ceiling entry door and glazing, and site-formed concrete feature piers, these fundamental elements are enriched by their material selection and exceptional craftsmanship to showcase a modern take on the traditional façade. The raised entry asserts volume and grandeur to anyone who enters the home and further ignites the striking yet balanced façade.

The block’s orientation and size played a major role in the layout of this home. Spanning close to 18.5m wide, the frontage not only allowed for a family sized double garage, comfortably wide entry hallway, and front bedroom, but also presented the opportunity for a creative dual room presence. This side of the home was entirely zoned as the kid’s wing, incorporating three bedrooms, a study and separate bathroom, powder room and wc. This front wing was the catalyst in bestowing a multi-generational layout throughout the home.

The massing of the entry concrete piers folds down inside the home to the polished concrete floor, creating a consistent design language throughout. The concrete hallway leads you to the master suite, which is set back from the front of the home for privacy, with a second living area sitting adjacent having direct access to a private northern courtyard. The heart of the home is the open plan kitchen, meals, family area, which is again cleverly zoned in its layout. The boundary of inside and outside is blurred through a seamless transition to the polished concrete alfresco and the functional requirements of the home are hidden behind the kitchen, housing the guest wc, laundry and butler’s pantry. The monochromatic scheme is enhanced through the glass splashback in colour graphite and two-pack kitchen joinery which extends to the butler’s pantry and alfresco.

Despite the east facing front orientation, there is a masterful play of light due to the clever design of the rear floor to ceiling windows, which maximises light penetration into the entertaining area, with full view of the pool adjacent.

Environmental Sustainability

Large eaves were designed to the back of the home to protect it from the northern and western aspect. A series of different roof pitches and heights, as well as a mix of conventional & pole plate truss construction, was used in the design of the roof. Not only did this allow for the larger eaves where necessary, but it enabled the design to incorporate 3m ceiling heights in the feature areas of the home and drop to a more comfortable 2.7m in the minor areas for greater balance of room volume and temperature control.

The building’s energy efficiency is further exemplified by the installation of a 6.48kw Canadian Solar 270W system, heavy Earthwool insulation to the internal and external walls and ceiling, upgraded acoustic sound batts throughout the kid’s wing, and double-glazed windows and door to the west facing backyard.

Overall, this contemporary take on a traditional home, is symmetrically balanced in its façade and layout and is a striking example of collaborative thinking in design and construction.