Marlborough Street

Project Cost $700,000 – $1,000,000

Built on a south-facing, subdivided block with a relatively narrow width, this large family home incorporates spacious, eloquently stylish and unique open plan living spaces. These spaces relate extremely well to each other yet incorporate bold and innovative features that demanded the highest quality of workmanship.

As you enter the property you are met by a corten steel fence and gates supported by recycled jetty timber that surround the environmentally sensitive and drought tolerant garden. Your eyes are then drawn to the innovatively custom designed and crafted three metre high, pivot front door perfectly matched to the wide timber floor boards and the cantilevered stairs.

The stairs cantilever from a raw concrete blade wall that runs through the centre of the entire home both internally and externally creating a seamless relationship with the other building materials and areas of the home. Concrete benches in the front and rear garden also add to this continuity. Also used both internally and externally are the feature bricks to the front of the master bedroom that run through the matte black commercial windows and into the bedroom forming the majority of the internal wall.

The remainder of the internal walls are complemented by a P50 shadow mould, two by seven metre high internal doors and a three metre high commercial glazed aluminium master bedroom door.

A three metre high, sliding passage door with a concealed top track running through the concrete wall acts as a room divider, thermal proctor and noise break which, at a glance, could be mistaken for part of the wall. The exceptional workmanship and skill to construct and fix the cutting edge front & passage doors, stairs and joinery is obvious in the attention to detail and the finish of the home.

Environmental Sustainability

The large north facing windows to the dining, home theatre and family room let the winter sun naturally warm the house reducing the need for heating. For the summer months, large eaves shade the windows from the summer sun minimising cooling requirements. The reverse cycle ducted air conditioning system is zoned for most rooms, with temperature sensors in both the upper and lower floors maximising its efficiency. Insulation batts in internal and external walls and the ceiling, along with the carefully selected materials used throughout the home add to the overall thermal performance of this home.

Overall, this home is a stunning example of innovation, and cutting edge style, many of the features being one off and totally unique to this build which has resulted in an environmentally sensitive, and a functional collection of modern spaces.

Master Builders Award Winner 2015