Hay Road

Hay Road environmental site plan

Our clients came to us wanting a unique space for their growing family on this Linden Park block with its idyllic north-facing backyard.

The large five bedroom, four and half bathroom home has been carefully designed to give the flexibility of multiple living areas seamlessly connected to the backyard and pool, and a distinct separation between the kids’ area and the parental retreat.

The pre-construction process was extensive to integrate the split-level foundation. Structural steel was skilfully embedded into the rammed earth walls and meticulously detailed roof avoiding internal box gutters.

A considered and minimal materials palette of slim bricks, rammed earth, and Blackbutt timber are consistently used to break down the barrier between the interior and exterior of the home. Linear elements of the materials guide you in past the frameless glass entry and continue to draw your eye throughout the home.

Stylish and practical joinery feels integral rather than added, with the pièce de resistance being the cantilevered concrete kitchen island framed by a wall of Blackbutt joinery concealing the entry to a large walk-in pantry.

With such a minimal and natural palette there was nowhere for a standard approach to hide in this home. Layer upon layer of careful design thinking and construction detailing have ensured that one material effortlessly meets another. It is a proud testament to Finesse Built’s highly skilled design team, trades people and site supervisors.

A true ‘lifestyle’ house, we thoroughly enjoyed working with our encouraging clients to achieve a home fully customised to them, and beautifully balanced between entertaining, relaxation, and family life.

Environmental Sustainability

This 6-STAR rated home allows for comfortable living and efficient running costs.

An internal rammed-earth spine wall provides thermal mass to help keep the home cool in summer and warm in winter, while the double glazing throughout and heavy insulation helps protect the inside temperature.

Careful placement of high-level windows and fans promote cross ventilation and passive cooling of the home. Deep eaves protect the home from the worst of the hot summer sun, with operable louvers over the alfresco area letting in the warm winter sun when needed.

Indoor air-quality was a key consideration for the client, with low VOC (volatile organic compound) paint used throughout the main internal areas.