George Street Central

South Brighton Home Builder Floor Plan

Project Cost $750,000 – $1,000,000

This multi-generational home is simple in its form yet exudes a high complexity of detail from the façade and throughout. Featuring raw and exposed qualities in an urban context, the home is cleverly balanced to evoke contemporary Australian living on a challenging, narrow, and East-West facing block.

Although confined to a lean boundary, this home is filled with light, beginning at the transparent entry breezeway, to the rear living areas, and finally through considered placement of highlight picture windows in the upper level. Visitors are greeted by a vertically laid Iron Ash timber box, projected towards the street, creating weather protection below. The box is pierced by commercial windows that capture light, aluminium louvre screens above that assist with summer shading, and custom designed and engineered steel outriggers that bear the galvanised metal skillion roof, which appears to float overhead. The façade, although humble in form, displays a bold statement of materials and features. Leading you to the 2.7m high custom Victorian Ash shiplap timber door with bespoke 250mm diameter, 10mm plate steel entry handle, is a collection of materials that form the breezeway. These include Iron Ash timber, hanging tension wires, a growing vine, custom galvanised steel gate, feature bricks, aluminium windows and Western Red Cedar battens.

The clever design of the side entry allows for light penetration into the lower bedroom wing, designed for frequently visiting family from abroad. This area is efficiently zoned from a dramatic double height entry, defined by natural and artificial light, which unveils a solid timber stair with mild steel central mono spline leading to the upper level. The large kitchen, meals, and family area is forced back from the northern boundary and is covered by a skillion roof, which integrates high level windows allowing maximum light penetration. The light masterfully bounces off the bespoke joinery and live edge recycled timber shelving, creating warmth in the heart of the home. Two adjacent commercial sliding doors open the meals area onto the polished concrete alfresco, blurring the boundary between internal and external space.

The upper level is split by the generations, with a parent’s retreat at the rear and children’s wing to the front, complete with bedrooms, a large lounge room and study nook. The exterior walls of the upper level have been articulated to allow for expansive glazing to ensure natural light penetrates through all habitable rooms and bathrooms. The subtle highlights of timber throughout the home and within the joinery, as well as repetition of circular mosaic feature tiling in the wet areas and swimming pool, creates a cohesive design language, where consistency is exhibited to give the home total opulence.

Environmental Sustainability

The large north facing windows to the living area let the winter sun naturally warm the home reducing the need for heating. For the summer months, large eaves shade the windows from the sun and Low E window glazing to the front bedroom windows is used to minimise cooling requirements. The reverse cycle ducted air conditioning system is zoned for most rooms, maximising its efficiency and temperature control. The building’s efficiency is further enhanced by the 20kW solar system, 50mm roof blanket, heavy Earthwool insulation to the ceilings, mid-floor, external and internal walls.

Overall, this home is a stunning example of multi-generational living exhibited through contemporary design and precise construction. This functional collection of spaces fused with unique materials as well as the client’s personal flare throughout, represents modern family living.