East Terrace

Custom Builder Henley Beach

Project Cost $600,000-800,000

 

Bordering a residential character zone, this striking family home epitomises consistency, simplicity and crafted restraint. With the beach at its doorstep, the home blends the traditional vernacular with a contemporary vision to create a timeless example of modern coastal living.

 

The charming street presence is understated, displaying a consistent design language, where colour is subtle yet imposing. The exterior cladding encompasses a full weatherboard system of 180 Scyon Linea Weatherboard, Scyon Axent window and door trims and Scyon Axent internal and external corner trims. Further detail is presented through the dual curved Smoothback gutter, which wraps a beaded fascia that decorates the entire home and front gable barges. The timber infill expresses the gables, which sit above the intricate timber windows and embellished front door. Essentially a full lightweight building, this home compromises of only four steel columns amongst a complete timber structure.

 

The contemporary beachside fabric is echoed on the inside of the home, displaying a beautifully restrained palette of materials and colours. The bones of the home are sophisticatedly paired back, evoking a predominately white palette with subtle hints of timber and textured walls. Such was the vision of the client and the opportunity for colour and materiality came from the fittings, finishes and furnishings to create a tailored aesthetic. The delicate vertical lines of the kitchen joinery, Easy VJ wall cladding and wet area tiling provide an opportunity for contrast to the sleek horizontal lines of the timber floor, vanity cupboards and Caesarstone benchtops and splashback.

 

The home is zoned by functionality and split over two levels, living below and retreating above. A large garage and spare bedroom flake the front of the home with the utility areas behind. The wide hallway leads to the heart of the home, the kitchen, meals and family area. The seamless transition from this large space to the alfresco, leads to the perfect backyard for the family, with a large lawn area and pool beyond as well as rear vehicle access. Upstairs are the sleeping quarters, with three large bedrooms at the front of the home with views of the treetops and rooftops and beach beyond. The large master suite sits at the back of the home completed with the highest level of fixtures and finishes in a beautifully crafted ensuite.

 

Environmental Sustainability

 

The west-facing façade invited the opportunity to wrap the entire front with a large verandah to deflect the harsh afternoon sun. Louvre windows were placed throughout and on both levels to promote cross flow ventilation, maximise airflow and passively cool the home. Skylights were added in the kitchen for natural light and double-glazed windows added to the front façade for solar heat gain. A 50mm roof blanket with an R 1.25 rating and heavy Earthwool and acoustic insulation to the internal and external walls, mid-floor and ceiling, aid in the building’s energy efficiency.

 

This picturesque home exhibits a coherent aesthetic and articulates precise construction with a methodical vision of the client. Although a minimalist style, the home adds quality and purpose to the streetscape and more importantly can adapt to any style or period. The story of this client and home can forever be changing internally, however the intangibles of clarity and calmness will always resonate in the background.