Esplanade Brighton

Custom Built Home Brighton Esplanade

Design Effectiveness

The home is proportionate to the existing homes on the Esplanade at Brighton Beach. The foot print of the home was maximised due to the land’s sort after location. The floor plan encourages connection to the outdoor living spaces to the rear and balconies to the beach beyond.

The under croft houses the triple garage, store room and wine cellar. As you enter the home, you ascend the granite staircase towards the custom three-metre high Western Red Cedar shiplap entry door which veils the entry beyond. The sense of space is accentuated with an open riser Victorian Ash staircase with a powder-coated central spline creates the illusion that stairs float in space as they fold to the upper and lower levels, which induces a sense of grandeur.

The first level thoughtfully combines different types of living spaces including the custom designed kitchen, two separate lounges, study and alfresco area with built in Kitchen. The alfresco is encased in imported 47mm linear bricks framing the view to the pool.

The uppermost level configures three bedrooms and a second study including the master suite with views to the beach and luxurious walk-in robe and architecturally appointed Ensuite.

 

Visual Appeal

Built on the Esplanade at Brighton, the home innovatively disguises the narrow site with a spacious and light filled home. The Alucobond cladding folds around the three levels, framing the view to Brighton beach. Nailstrip cladding on the Southern boundary to add visual appeal from the neighbouring property. The external, large format granite staircase leads you to the entry foyer veiled by the Western Red Cedar entry door. Internally, this home has, a three-storey residential lift, underfloor heating in all bathrooms, ducted vacuuming system with automatic dustpan in the Kitchen kicker, Hebel mid-floor, centre steel spline staircase and gas fireplace.

Environment Sustainability

The main living area incorporates large expanses of grey tint double glazing filtering winter sun to the centre of the home while the large cantilevered overhangs to the balconies act as shading devices, which assist with the heating and cooling. All fixtures and fittings installed were of the highest standard with a minimum 3-star WELS rating up to 6-star for the mixer taps in the Ensuite, Bathroom and Powder Rooms. The building’s efficiency is further enhanced by the 8.32kW solar system, 75mm roof blanket, heavy Earthwool insulation to the ceilings, mid-floor, external and internal walls.

Overall, this home epitomises modern beachside living. The continuity of materials and design style throughout the home creates a common language between the interior and exterior. The home blends innovation, cutting-edge style, high quality and precise workmanship.