Blyth Street2018-06-14T06:50:18+00:00

Blyth Street

Project Cost $800,000 – $1,000,000

Built in 1910, the original 94sqm sandstone lean-to cottage was transformed into a luxurious 429sqm family home.  There were three elements to the build, firstly, the 359sqm rear and in-roof extension; external works and finally, restoration of the cottage.

The flexible floor plan of the extension was designed for multigenerational living, thoughtfully combining private and open spaces. Some design features of the home include a concealed cellar with hydraulic door which seamlessly integrates with the floorboards and skirting; a wood burning fireplace with a cantilevered raw concrete shelf; bespoke joinery including a custom made recycled jetty pylon post to support the Kitchen benchtop; floating oak staircase leading to the master suite and intimate breakfast alcove with wrapping beach seat.

The Western Red Cedar sliding stacking doors to the family and meals area sit flush with the internal floorboards and spotted gum deck to blur the boundary between indoor and outdoor space. Overlooking the pool, the alfresco is equipped with a louvred roof and built-in Kitchen. All details were considered- Even the pool cover is recessed to extend the clean lines of the extension.

However, it is the saw-tooth roof clad in Easy VJ timber panelling that pays homage to the Adelaide’s historical industrial areas that is the showpiece of the renovation and bathes the heart of the home in sunlight. Built in a character area, the roof had to be thoughtfully reconfigured and designed to be sympathetic to the streetscape by marrying the hip and saw-tooth roof lines.

The high-level louvre windows in the saw-tooth roof provide natural ventilation into the living space and are assisted with three Haiku fans. The North-facing open plan Kitchen, Living and Family area ensure optimal thermal performance in the South Australian Climate.

Overall, this home is a stunning example of Australian architecture that respects the original home while reconfiguring the plan to not only suit today’s lifestyle but the next generation.