Victoria Avenue

Cleverly walking the line between its contemporary design and the surrounding heritage streetscapes.

locationUnley Park
floor area564 m2
completion2020

Video Walkthrough

Hear from our clients in their own words.

Located on one of Adelaide’s most prestigious streets, our Victoria Avenue project cleverly walks the line between its contemporary design and the surrounding heritage streetscapes. Natural materials, like the rich earthy tones of the rammed-earth walls, shine in this home, providing a comfortable juxtaposition against the sharper lines of the interior design.

In the kitchen, the 4.3m off-form concaved concrete island bench stands central, epitomising both simplicity in its elegance and complexity in its construction and detailing. This masterpiece showcases the seamless integration of design and construction that was crucial to every step of this project.

In the main living area, wide plank Spotted Gum hardwood flooring is mirrored on the ceiling by narrow Spotted Gum acoustic slats. Together, they add a warmth and organic feel to the space. Round structural columns and spider clamps support a large 3.6m high glazed wall, ensuring minimum obstruction of the outlook over the pool and tennis court, creating a seamless connection between indoor and outdoor spaces.

The unusual shape of the block, backing onto a creek, presented unique design and construction challenges. The rear of the home sits on a suspended slab with 7m piers to mitigate the risks of construction within the creek’s outer flood zone. The pool is structurally integrated into the home, supporting the master bedroom wall and providing an illusion of being able to dip your toes in from bed on a summer night.

The master bedroom ensuite creates a luxury space for relaxation. The room overlooks the integrated pool area, with large frameless glass windows completing the illusion of a seamless connection with the water.

The interior detailing of our Victoria Avenue project underscores the thoughtful integration of design and construction. Everywhere you look, you’ll find seamless connections and little details that make this home special, from the timber detailing to the 1000 bottle wine room tucked behind the kitchen.

The pool area, a structural part of the home, lights up the night, making it an inviting and alluring part of the residence even after sunset.

This project is one we are proud of, and it’s clear our client loves where they live. A large four-bedroom family home with multiple living areas that perfectly balances the challenge of fitting within the heritage streetscape while delivering a contemporary design.

Environmental Sustainability

Aesthetically rich internal rammed-earth walls provide important thermal mass to maintain even temperatures in the home, while the rammed-earth fireplace absorbs heat to be slowly released back into the main living area long after it has been turned off.

Tall ceilings throughout, in combination with carefully placed high level openings promote cross ventilation and passive cooling of the home. Double glazed windows and high rated insulation form part of a high-performance energy efficient building envelope protecting the warmth or coolth stored in the rammed-earth walls depending on the season.

A 19Kw solar system, LED lighting throughout and efficient multi-head air-conditioning units ensure the home minimises power use at the meter. A 22,000 litre in-ground concrete rainwater tanks provides plenty of water while being discreetly tucked out of view.

Back to selected work for more feature projects.

View our project archive for an extended sample of works.