Sheldon Street

Making full use of its Norwood block, our Sheldon Street project is simple elegance.

locationNorwood
floor area495 m2
completion2021

Video Walkthrough

Hear from our clients in their own words.

Our Sheldon Street project is a four-bedroom, two-living-area home that makes full use of its Norwood block with simple elegance. The home maintains a scale and sensibility that honours the historic streetscape through strict setback requirements that incorporate the upper level into the roof line. The structure uses details such as hidden gutters, setback columns, recessed privacy blinds, and floor set downs to minimise the impact of window frames.

This home showcases a compelling narrative of contrast, light and shade, natural textures and solid surfaces, dark and light colours. The kitchen beautifully illustrates this with its palette of warm natural timber, stone, and marble. The space is further distinguished by dark joinery and a light ceiling and floor. Statement pieces such as the brass kitchen tap draw viewers’ eyes beyond the clear glass splashback to the wine room behind it.

The main living area continues the theme of contrast from the kitchen. The use of natural textures, dark and light colours, and solid surfaces ensures that each space feels as luxurious as the next. The polished concrete floor control joints align with built-in joinery, requiring careful management to achieve the synchronisation of what are some of the first and last things built.

The matte black painted steel plate stair structure adds a stark, cliff-like quality with an almost impossibly thin structure. This unique design feature provides a contrasting element to the overall design aesthetic.

The ensuite bathroom captivates with a dark, moody colour palette, lending a sense of comfort and safety. The proportions of the ensuite create a space that prepares you to face the day or reflect upon it.

Once upstairs, regardless of your direction, the chevron pattern of the timber parquetry hallway always guides your way. This harmonious blend of form and function continues into the other bathrooms, where design elements are meticulously integrated to evoke a sense of luxury. The window box in the main bedroom adds interest to the front fa├žade while creating a cozy nook to sit and watch the world go by.

This outdoor space, like the rest of the home, carries the ongoing narrative of contrast, natural textures, and elegant detailing.

At night, the pool area becomes as much part of the lighting features of the home as somewhere to relax on warm summer evenings.

Sharp lines of the fine detailed tile work emerge out of the underwater lighting to create an experiential swimming experience.

Environmental Sustainability

Sustainability was a key consideration for this home. The highly efficient floor plan minimises wasted space and reduces the exposed external envelope of the building. High-level windows in combination with the central staircase and adjacent hallways allow for management of rising heat and cross-flow ventilation across the seasons.

Double glazed windows offer thermal efficiency and privacy, with careful placement of glazing both internally and externally allowing one space to borrow light and the sense of space from another.

High specification insulation throughout and a double-framed western wall minimise unwanted solar thermal gains during summer, while fixed external canopies control summer solar thermal gains at the front and back of the property. A rear canopy supports a deciduous climbing plant to provide both summer shade and winter sun.

Finally, an 8.1kW solar system helps to manage energy usage, providing the additional benefit of keeping running costs low. This project serves as a testament to what can be achieved through experience and great design.

Back to selected work for more feature projects.

View our project archive for an extended sample of works.