Harrow Road

locationSomerton Park
floor area243 m2
completion2019

This project was more than just a home; it was a successful fundraiser for the Little Heroes Foundation. After the home was auctioned, the significant funds raised provided a much-needed financial resource for the foundation to carry forward its important work. This project reaffirmed Finesse Built’s commitment to quality, design, and community, and left a lasting impact on everyone involved.

 

Environmental Sustainability

Despite the narrow block and north facing street frontage, the corner window and front eaves maximise access to morning and daytime sun while providing protection when needed. The home’s 14 skylights ensure plentiful natural daylight, and the double-glazed units and extensive insulation help maintain a desirable internal temperature. The 6.8kW rooftop solar photovoltaic system with future battery provisions underpins the home’s sustainable energy footprint.

The entrance reveals an aesthetically pleasing array of parallel lines and semi-floating stairs, setting the tone for the home’s meticulous attention to detail. The corner window on the first floor, craned into place, stands as a testament to the design’s innovation.

High-quality cabinetry and fixtures underscore the minimalist aesthetic of the main bathroom and WC. The inclusion of skylights ensures that these spaces are always well-lit with natural daylight, augmenting the sense of space.

The kitchen reflects a keen eye for design and detail, with hidden appliances and integrated services like air-conditioning contributing to a clean and minimalist aesthetic.

The living area is a blend of comfort and elegance, maintaining the home’s clean, minimalist aesthetic, and maximising the natural daylight pouring in through the skylights.

The outdoor kitchen and alfresco dining area are shaded by a cleverly cantilevered eave, designed to maximise space for both the pool and grassed areas.

The pool area is a visual treat, framed by a frameless glass pool fence that showcases the whole backyard as a unified space.

The pool and alfresco dining area come alive at night, illuminated by ambient lighting that emphasises the home’s architectural and landscape elements.