Gulf Parade

Built on an elevated position with views over both the ocean and the Adelaide hills.

locationSouth Brighton
floor area468 m2
completion2021

Video Walkthrough

Hear from our clients in their own words.

This large family home in South Brighton, built in an elevated position, commands splendid views over both the ocean and the Adelaide hills. The elevated position of the site necessitated negotiation with council planners to strike a balance between maximizing floor height to maintain the client’s ocean views and minimising the impact on the ridgeline.

The often contemporary and minimalistic forms of the home are balanced using natural and textured materials and finishes such as timber panelling, rammed-earth feature walls, and a mix of polished concrete and timber floors. These materials are further enhanced by the clever use of a contrasting dark and light colour palette throughout the home. The kitchen is a great example with its contrasting cabinets and ceiling panels clearly delineating the space from the rest of the open living area.

The updstairs living room is flooded with natural light. The rich materials and textures mean it changes its character across the day. Between the large stacking sliders opening up to the balcony dining area, and the little woodfire for cooler times, this truly is a 4-seasons living space.

With amazing views in almost every direction it was a challenge to balance the glazing and openness of the home with the need for privacy and some solid walls. One unique response was the structural glass walkway to the first-floor master bedroom that both maintains internal views and provides a metaphorical break for the parental retreat.

The rest of the house is characterized by minimalist aesthetics, with a clever contrast of dark and light colour palettes throughout the spaces. The design effectively blends contemporary forms with natural and textured materials.

The beautiful internal joinery and timber panelling with concealed fixtures and fittings is a testament to the close working relationship we have with our cabinet makers and other trades.

Environmental Sustainability

The design of this home incorporates several environmental sustainability measures. The substantial glazing in the home required thoughtful design decisions around the placement of windows and doors to ensure privacy and protection from excess summer heat. This home employs deep eaves, overhangs and operable high-level windows for passive cooling and to take advantage of breezes. During winter, a hydronic-heated and insulated polished concrete ground floor provides gentle rising heat from the base of the building to the upper level. An internally located air-conditioning unit in the garage provides efficient summer cooling and winter heating, protected from the harsh coastal weather. The home also features 18kw of rooftop solar panels and a 22,000 litre rainwater tank to contribute significantly to the home’s water and power needs.

Back to selected work for more feature projects.

View our project archive for an extended sample of works.